Asoasuminen sopii oikeaan elämäntilanteeseen

Olen eräänkin kerran kuullut tuttavieni kysyvän, että mikä ihmeen järki on asumisoikeusasumisessa. Maksat ensin asumisoikeusmaksun ja sitten melkein yhtä paljon kuukaudessa kuin vuokralla, mutta et voi koskaan lunastaa asuntoa itsellesi.

Olen vastannut heille, että olisin todella toivonut, että eroni jälkeen 90-luvun alussa Sipoossa olisi ollut asoasuntoja. Kun ei ollut, niin jouduin muuttamaan kunnan vuokra-asuntoon pariksi vuodeksi ennen kuin sain ostettua oman asunnon.

Omistusasuntokin oli siis pakkosauma, sillä vaikka kunnan vuokratalo oli oikein mukava ja rauhallinen asuinpaikka, en pitänyt siitä, että naapureissa väki muutti jatkuvasti. Harmitti, kun mukava naapuri, johon juuri oli tutustunut, muutti pois, eikä voinut tietää, millainen tuli tilalle. Omistusasuntoyhtiössä naapurit olivat pysyvämpiä.

Minulle se oli tärkeä asia. Vuokrakulut eivät olleet niin kovat, että niiden takia olisi pitänyt muuttaa. Joutuuhan pankillekin maksamaan melko lailla korkoja, joista rahoista ei itse hyödy. Nuukana ihmisenä olisin hyvin voinut sijoittaa lainanlyhennyksen verran rahoja järkevästi ja saada kerättyä omaisuutta muullakin tavalla.

Asoasunnoissakin on yhtä pieni vaihtuvuus kuin omistusasunnoissa. Kun asukas panostaa kymmenen tai parin kymmenen tuhannen euron verran asumisoikeusmaksuna asumiseensa, hän ei ole hetken mielijohteesta muuttamassa pois. Mutta pääsee toki asunnostaan omistusasuntoa helpommin eroon kolmessa kuukaudessa ja saa varmasti saman rahan takaisin minkä on siihen laittanut.

Asumisoikeusasuminen on siis monella tavalla turvallinen asumismuoto sopivaan elämäntilanteeseen. Minäkin olisin saanut sen kolmion kolmihenkiselle perheelleni. Sen sijaan minulla ei ollut varaa ostaa kuin kaksio. Onneksi poikani muistavat sen asunnon erityisen rakkaana ja kyllä minäkin olin olohuoneen parveeni oikein tyytyväinen.

Asoasumisesta tehtiin keväällä tutkimus, jossa 1012 asumisoikeusasukasta antoi mielipiteensä asumismuodostaan. Siinä tutkimuksessa korostui juuri tuo sama asia, mistä kerroin. Aso on hyvä ja suositeltava vaihtoehto silloin, kun ei ole halua tai ole mahdollisuutta ottaa isoa lainaa ja silti haluaa itselleen ja perheelleen omistusasumisen kaltaista asumisen turvallisuutta.

Päivi Karvinen