Asumisen tavat vaikuttavat kuluihin

Ilokseni kuuntelin Asuntoreformiyhdistyksen seminaarissa 9. helmikuuta kuinka energiatehokkaan rakentamisen ohella pitää muistaa, että asunnoissa asuu ihmisiä, joiden asumistottumukset vaikuttavat energian kulutukseen. Että niille ihmisille pitäisi saada viestitettyä oikeista tavoista käyttää asuntoa. Muuten ei ole mitään hyötyä siitä, että rakennetaan teknisesti yhä hienompia ja energiaa säästäviä rakennuksia.

Seminaarissa oli puhumassa entisen työnantajani VVO:n edustaja. Hän toi esiin selkeitä lukuja siitä, kuinka iso kiinteistönomistaja on pystynyt saamaan valtavat säästöt pelkillä asuintilojen lämpötilasäädöillä. Asukkaatkin on jo aikaa opetettu tiedostamaan noiden asioiden merkitys.

Olin itsekin aikoinaan vajaa kymmenen vuotta toteuttamassa VVO:lla asukasviestintää. Silloin opin, kuinka sen pitää olla säännöllistä ja pitkäjänteistä toimintaa, jotta sillä saadaan aikaan asenne- ja toimintatapamuutoksia.

Ei riitä mikään yksittäinen viestintäkampanja vaan tarvitaan säännöllistä viestintää kaikissa yrityksen käytettävissä olevissa kanavissa: asiakaslehdessä, nettisivuilla tai asukastapaamisissa. Toistoa tarvitaan ihan samalla tavalla kuin lasten kasvatuksessa.

VVO kerää nyt ja toki on kerännyt jo aiemminkin tuottoisaa satoa 40 vuotta jatkuneesta kehitystyöstä. Hupaisaa on se, että aikoinaan VVO:n touhuille asukastoiminnan parissa jopa naureskeltiin. Nyt Rakennusteollisuuden tiloissa pidettävässä seminaarissa alan huippuvaikuttajat toteavat, että pitäisi varmaan yhä enemmän ottaa huomioon tämä sosiologinen näkökulma energiansäästöasioissa. Hyvä, että tuo asia vihdoin ymmärretään laajemminkin.

Päivi Karvinen