Asuntomarkkinatilanteen outous ja vastuullinen mattokauppias

Vuokraturvan Timo Metsola puhui tänään asuntomarkkinatilanteen outoudesta radiossa. Kieltämättä outoa onkin, että laman aikana asuntojen hinnat ovat vain nousseet, eikä ihmisiä pelota lainkaan ottaa uusia lainoja. Kreikan kriisi on aiheuttanut kuulemma pientä hidastumista, mutta muutoin alkaa jälleen olla asuntomarkkinoilla kuplimisen merkkejä ilmassa.

Metsola nosti esiin tärkeän asian eli että halpa korko ei suinkaan tarkoita, että asunnon ostaminen olisi nyt edullista. Päinvastoin se kostautuu kalliimpina asuntojen hintoina ja sitä kautta saattaa nopeasti muuttua todella kalliiksi asumiseksi.

Kun kiinteistövälittäjät ovat hyvin usein omistussuhteiden kautta pankkien käsikassaroita, niin ostajalle ei jää muuta mahdollisuutta kuin ajatella itse. Eli kyetä näkemään, että suhdannetilanne saattaa kääntyä hetkessä sellaiseksi, että korkoprosentti onkin aivan jotain muuta kuin ykkösellä alkava.

Vaikka Kreikan kriisin on arveltukin pitävän korkotasoa vielä ensi vuoden puolelle matalana, asuntolaina otetaan tänä päivä yleensä yli 15 vuodeksi. Siihen aikaan mahtuu monenlaisia korkotilanteita.

On hyvä, että asiasta puhutaan. Eipä taida olla mitään muuta keinoa saada ihmisiä ymmärtämään asian tärkeyttä. Kaikkihan eivät ymmärrä sittenkään ja odotettavissa on aivan varmasti kasvava jono velkaneuvojien pakeille. Se jono on kasvanut jo, mutta lähinnä kulutusluottojen osalta, kun niitä käytetään asuntolainan maksamiseen, josta nyt heti tulee mieleen hölmöläisten peitonjatkamispuuhat.

Vuokraturvan roolin asiasta puhujana ymmärtää hyvin. Kun ihmiset ostavat vähemmän asuntoja, vuokra-asunnoilla on parempi kysyntä. Mitä sitten. Asiasta puhujia saisi olla vielä enemmän, oli sitten vaikuttimet mitä tahansa.
Muita hyviä puhujia olisivat isot vuokranantajat, velkaneuvontaa antavat tahot ja muut sosiaalialan vaikuttajat, koulut, opiskelijajärjestöt, ammattiliitot, kansanedustajat yms.

Pankeillekin suosittelisin ihan oikeasti vastuullista valistamista aiheesta. Uskoisin ihmisten antavan arvoa sellaiselle toiminnalle.

Kun itse olin ostamassa olohuoneeseen isoa mattoa ja pohdin väriä, myyjä sanoi minulle, että ota mattomalleja sovitettavaksi vasta sitten, kun olette tapetoineet huoneen. Perään hän totesi, että tietystihän minun pitäisi myydä matto heti, mutta sillä tavalla teet varmemman valinnan ja olet mattoon monta vuotta tyytyväinen.

Annoin myyjän ammattitaidolle suuren arvon ja ostan mieluusti mattoni jatkossakin sieltä. Lisäksi olen suosittelin kauppaa muillekin (Mattokymppi Vantaan Porttipuiston liikekeskuksessa). Eli tuskin heidän kaupankäyntinsä ainakaan väheni vastuullisen toiminnan ansiosta.