Elämä on muutakin kuin taloustiedettä

Lari Malmbergin oivallinen haastattelu (HS/16.11.2018) kaupunkitaloustieteen apulaisprofessori Tuukka Saarimaasta nosti hyvin esiin tämänhetkisen ongelman yhteiskunnassamme. Monia asioita pyritään katsomaan ensisijaisesti taloustieteen näkökulmasta.

Nostan esiin toisen apulaisprofessorin, Itä-Suomen yliopiston yhteiskunta- ja kauppatieteellisen tiedekunnan apulaisprofessori Arto O. Salonen ajatuksen siitä, että itse asiassa taloudella pitäisi olla vain välinearvo luonnon ja ihmisten hyvinvoinnille. Kun nuo kaksi asiaa ovat kunnossa, voi talouskin olla olemassa. (Salostakin haastateltiin taannoin Hesarissa, mutta tuo lainaus on haastattelusta, jonka itse tein hänestä parisen viikkoa sitten.)

Saarimaa peräsi artikkelissa sitä, että ihmiset ymmärtäisivät menetetyn tulon olevan itse asiassa menoa. Väittäisin, että ihmisillä ei ole vaikeutta ymmärtää tuota asiaan, mutta asioita onneksi yritetään tarkastella muustakin kuin talousnäkökulmasta.

Toki se usein näyttäytyy hähmäisenä poliittisena pelinä ja jopa rahojen hukkaan heittämisenä, mutta koska järjestelmämme on demokraattinen, tietty kompromissien mukanaan tuoma hähmäisyys lienee hyväksyttävä.

Demokraattinen järjestelmämme on kuitenkin luonut meille yhden planeetan parhaiten toimivista yhteiskunnista, jonka kansalaiset ovat tutkitusti onnellisimpia maailmassa. Meidän vaan pitäisi se itsekin uskoa.

On selvää, että taloustieteen näkökulma on yksi tärkeä elementti keskustelussa myös tulevaisuudessa, mutta pelkästään sen näyttämän totuuden pohjalle emme voi luoda asioita jatkossakaan.

Laaja-alaista näkökulmaa tarvitaan entistä enemmän, kun pyrimme luomaan tulevaisuuden yhteiskuntaa, jossa meidän pitäisi saada aikaan tasapaino ihmisen ja luonnon elinmahdollisuuksille ilmastonmuutoksen kourissa.

Palaisin Salosen ajatukseen luonnon ja ihmisen ensisijaisuuteen. Me emme pysty jatkamaan elämäämme, jos luonto tuhoutuu, eikä kenenkään elämä ole kummoista, jos ihmistä ei arvosteta lähtökohtaisesti kunnioittaen. Mutta jos ymmärrämme ottaa nuo asiat vakavasti huomioon, meillä voisi olla vaikka kuinka upea tulevaisuus myös taloudellisesti.

 

 

 

 

Päivi Karvinen

Ja koska elämä on muutakin kuin taloustiedettä, kuva Italiasta lokakuiselta reppureissulta tyttären kanssa.