Elätkö kertakäyttöelämää?

Onhan se niin, että elämme täällä vain kerran, mutta silti harmittaa, että niin monet ajattelevat todellakin vain omaa elämäänsä eivätkä yhtään pidemmälle. Tarkoitan nyt ympäristöasioita.

Kannatan ehdottomasti Osmo Soininvaaran ajatuksia verotuksen siirtämisestä työnteosta luontoa kuluttavien raaka-aineiden ja energian kulutukseen. Sillä keinolla saataisiin monta asiaa hoidettua kuntoon.

Ihmisten ei tarvitsisi raataa itseään puhki töissä ja toisaalta vähenisi muun muassa älyttömän krääsän syytäminen markkinoille vain siksi, että kulutus pitää talouden pyöriä pyörimässä.

Olen jo kauan sitten sanonut, että on pakko olla keino lopettaa tämä kulutukseen perustuva, jatkuvan kasvun haikaileminen. Jokainen vähänkään nokkaansa pidemmälle ajatteleva ihminen ymmärtää tämän. Soininvaaran malli olisi hyvä keino oravanpyörän pysäyttämiseen.

Olen jo kauan paasannut siitäkin, että jokaisen ihmisen omalla toiminnalla ON merkitystä. Laiskat, mukavuudenhaluiset tai itseään pettävät ihmiset väittävät muuta.

Mistään muusta ei ole kyse kuin oman älyttömän toiminnan selittämisestä itselle parhain päin. Ihmisluonto on tosi lahjakas tuossa puuhassa.

Kukaan ei voi enää väittää, ettei maapallomme todella voi huonosti. Siitä tulee jatkuvalla syötöllä uusia todisteita. Päätä ei kannata enää pistää pensaaseen.

Mutta toisaalta se, että itse voi tehdä asialle jotain, on myös lohduttavaa. Riittää, että ei osta tavaroita vain huvin vuoksi ostamisen takia, lajittelee ja kierrättää jätteet tai hankkii ruokaa vain sen verran kuin tietää sitä syövänsä ja panostaa tietysti mahdollisuuksien mukaan lähiruokaan.

Noiden esimerkkien lisäksi on paljon, paljon muita keinoja toimia ympäristöä säästävällä tavalla. Lisää keinoja löytyy, kun pysähtyy miettimään omaa toimintaansa siltä kannalta, että kuinka paljon heitän roskiin tavaroita tai käytän autoani turhaan tai kulutanko vettä ja sähköä tarkoituksenmukaisesti vai ajattelemattomasti tuhlaillen.

Eikä kaikkea tarvitse tehdä edes heti. Aloittaa jostain, totuttelee ja laajentaa hommaa ajan kanssa.

Yhden ihmisen esimerkki moninkertaistuu, kun tuon kaiken uskaltaa tehdä avoimesti ja tarvittaessa myös puolustaa toimintatapaansa. Niin moni ei edes ajattele asiaa, ennen kuin joku hänet siihen havahduttaa.

Päivi Karvinen

Tässä hyviä linkkejä ekologisemman elämän alkuun: Motiva, Martat, Vihreät vaatteet, Trafi, Kuluttajavirasto, HSY