Facebook ja asiakaslehdet

Kävin eilen illalla seminaarissa, jossa käsiteltiin sosiaalista mediaa markkinoinnissa. Ilmiönä Facebook yms. ovat erittäin kiinnostavia juttuja myös asiakaslehtien kehittämisen kannalta.

Jotain koukuttavaa noissa jutuissa täytyy olla, kun jo 1,5 miljoonaa ihmistä on Facebookissa ja noin 70% suomalaisista 17-vuotiaista käyttää Irc-galleriaa.

Eiliseltä kurssilta sain motiivin tutkiskella Facebookin logiikkaa asiakaslehtinäkökulmasta. Miten sitä voisi soveltaa yhä enemmän lukijoita kiinnostavan lehden tekemiseen?

Peruskauraa asiakaslehdissäkin on jo vuosikausia ollut tietynlainen vuorovaikutteisuus. Kysytään juttujen aiheita ja palautteen kysyminen joka lehdestä on ihan välttämättömyys, jotta lehden aiheet oikeasti kiinnostavat lukijoita.

Juttujen pitää olla nykyisin printtilehdissäkin lyhyempiä, jotta ihmiset jaksavat lukea niitä. Ihmisläheinen ja henkilökohtainen kirjoitustapa on myös yhä tärkeämpää. Samoin uteliaisuutta herättävien väliotsikoiden käyttö houkuttelee ihmisiä lukemaan pidempääkin tekstiä.

Yhä tärkeämpi juttu lehdissä on myös elävä taitto. Netti on laajentanut ihmisten kuvamaailmaa rajusti ja siksi hyvä teksti saattaa jäädä lukematta pelkästään siksi, että taitto on jostain kaukaa 70-luvun järjestölehdistä.

Mutta mitä muuta voisi vielä tehdä? Sitä täytyy yhä tiiviimmin opetella tässä muuttuvassa mediamaailmassa.

Liityin tänään naamakirjassa Hitaan journalismin ryhmään, joka puolustaa hyvää asiasisältöä journalismissa. Sitä ei kuitenkaan saa uhrata minkään ilmiön takia.