Harjasuihku rappukäytävässä ja muita asumisen arjen helpottajia

Käydessäni Tampereella jutunteossa törmäsin mielenkiintoiseen näkyyn. Heti ulko-oven vieressä oli alkovin tapaisessa tilassa kiinteällä harjalla varustettu suihku. Lattiassa oli tietysti viemärikaivo kuraritilän alla.

En ole koskaan aiemmin törmännyt moiseen, vaikka olen urani aikana vieraillut varmasti useammassa rappukäytävässä kuin moni muu. Tai ainakin vieraillut siten, että arvioin porrashuoneen asumisen toimivuuden silmin.

Miksi ihmeessä suihkuja ei ole kaikissa uusissa kerrostaloissa? Omakotitaloihin moni jo ymmärtää moisen arjen avittajan suunnitella.

Sain talon omistajan edustajalta kuulla, että syy porrassuihkun olemassaoloon voi olla se, että rakennusaikana on jäänyt ylimääräistä rahaa, joka on pitänyt sijoittaa johonkin järkevään. Hänkään ei ollut nähnyt muualla vastaavaa.

Systeemi pitää aivan varmasti sekä rappukäytävät että asunnot siistimpänä ja pidempään paremmassa kunnossa. Siivoaminenhan on ikuisuusaihe silloin kun puhutaan huollon toimivuudesta tai toimimattomuudesta.

Noin yksinkertaisella lisävarusteella lisättäisiin varmasti asumisviihtyisyyttä monella tavalla.Monta muutakin käytännön elämää helpottavaa asiaa voitaisiin suunnitella kerrostaloihin automaattisesti.

Rappukäytävien tyhjille seinille voisi laittaa kapeita lukollisia kaappeja uimahallin pukukoppien tavoin, jotta ulkona tarvittavat välineet saisi säilytykseen lähemmäs ulko-ovea. Niissä voisi säilyttää kuka mitäkin suksista sateenvarjoihin, pyöräilykypärästä lasten leluihin sen mukaan kuin omat elintottumukset vaatisivat.

Kaapit lisäisivät myös asukkaiden pysähdyksiä käytävässä, jolloin luonnollisen kanssakäymisen mahdollisuus muiden asukkaiden kanssa lisääntyisi.

Tai sitten rappukäytävään voisi toteuttaa isot kapeat vitriinit vaihtuvia valokuva- yms. näyttelyitä varten. Jälleen naapurikontaktien mahdollisuuskin lisääntyisi varsinkin, jos porrashuoneeseen varattaisiin tila penkille ja sellainen siihen myös hankittaisiin.

Tulevaisuutta varten rappuun pitäisi myös saada komerotila, johon lähikauppa voisi tuoda netin kautta tilatut ostokset. Kaapin oven saisi auki vaihtuvalla koodilla, jonka asukas ilmoittaa kauppiaalle. Kooditus olisi jo ihan oikeasti mahdollista, kunhan vaan nuo kauppapalvelut tulevat nettiaikakauden tasolle.

Monta muutakin juttua voisi keksiä. Enkä oikein usko, että tuollaisten pienten asioiden lisääminen olisi edes kustannuskysymys. Olen nähnyt aivan liian monta valtavan isoa porrashuonetta, jotka ihan kumisevat ankeuttaan ja tyhjyttään.

Mielelläni näkisin rappukäytävien olevan tulevaisuudessa ikään kuin vanhanaikainen kuisti. Valoisa ja viihtyisä tila, jossa asukkaat voisivat sekä viettää aikaansa yhdessä että säilyttää tavaroita luonnollisesti paloturvallisuusasiat huomioon otettuna.

Päivi Karvinen