Ilosanoman levitystä

Olen työn puolesta ollut asukastoiminnan kanssa tekemisissä jo parisen kymmentä vuotta. Viimeksi kiersin huhtikuun aikana kymmenellä paikkakunnalla pitämässä asukastoimintakoulutuksia. Lehti- ja nettijuttuja olen kirjoittanut aiheesta jo varmasti pitkästi toista sataa.

Tiedän, että saan kiksini joskus vähän kummallisista asioista, mutta asukastoiminta on vaan sellainen juttu, joka saa minut syttymään vuosi vuodelta.

Kun kohtaan ihmisiä, jotka ovat ymmärtäneet asukastoiminnan ytimen parhaimmillaan, tulen joka kerta iloiseksi. Kyse ei ole isosta jutusta. Pitää vaan ymmärtää, että itse omassa asuinympäristössä voi tehdä paljon asioita, jotka tuovat iloa omaan elämään ja lisäävät asumisviihtyisyyttä.

Moni tuijottaa kustannussäästöjä ja jättää mukavan touhuamisen sikseen, kun siitä ei saa mitään euromääräistä hyötyä. Mutta laitappa nyt hinta sille, että löydät naapuristasi mukavia ihmisiä, saatte ehkä kauneutta pihamaalle kukkasin tai turvallisuuden tunteesi kasvaa, kun tiedät että saat naapurilta apua tarvittaessa. Onneksi moni ymmärtää antaa arvon noille viimeksi mainituille.

Kiersin aikoinaan VVO:lla kannustamassa ihmisiä asukastoimintaan. Sain silloin kuulla, että ”Ai sinä käyt sitä Soinisen Riston ilosanomaa levittämässä”. Risto oli esimieheni ja asukastoiminnan kehittämisen edellä kävijä Suomessa.

On mukavaa olla yhä edelleen levittämässä sitä ilosanomaa. Sen tarpeellisuus ei ole mihinkään hävinnyt. Päinvastoin. Ihmisten pitäisi tässä hektisessä ajassa tajuta, että asukkaiden yhteistoiminta on yhä tarpeellisempaa ja hyödyllisempää.

Päivi Karvinen

p.s. Kuvassa ”Paavo”, joka syntyi raumalaisten naisten Puuhatuvassa WH-Asuntojen omistamassa vuokratalossa. Käy kommentoimassa tekstiä Blogi-sivun kautta.