Intohimolla luotua

Kävin Barcelonassa tutustumassa muun muassa Anthoni Gaudin arkkitehtuuriin. Jäin koukkuun sen miehen aikaansaannoksiin!

Minua ei viehättänyt niinkään hänen aikaansaannostensa kauneus, koska rehellisesti sanottuna esimerkiksi La Sagrada Familia, Gaudin suunnittelema roomalaiskatolinen kirkko kaupungin keskustassa on paikka paikoin ulkoa päin jopa ruman vastenmielinen, mutta kokonaisuudessaan aivan lumoavan upea.

Kirkossa tunsin itseni Liisaksi ihmemaassa, joka vain suu auki äimistellen kulki paikasta toiseen ihmetellen Gaudin kykyä hyödyntää luontoa rakennuksen muotokielessä. En ole koskaan tuntenut sellaista ”jumaluutta” missään kirkossa ja yleensä aina tutustun maan kirkkoarkkitehtuuriin, koska se kertoo kulttuurista melkoisesti.

La Sagradan upeuteen vaikuttaa varmasti tieto siitä, että Gaudi pyhitti viimeiset vuosikymmenensä tuolle rakennukselle. Hän teki La Sagradaa intohimolla, jonka tuloksia me kaikki saamme ihastella.

Vastaavanlaisen kokemuksen intohimoarkkitehtuurista olen kokenut Intian Taj Mahalissa vieraillessani. Sehän on miehen rakkaudenosoitus vaimolleen ja suuruudenhulluudessaan täysin verrattavissa La Sagradaan.

Minua tuollainen hulluus viehättää. Annan arvon sille, että ihminen tuntee sisällään paloa, joka tuottaa tuollaisia monumentteja jälkipolville.

Ihan niin kuin olisi itsekin saanut ammennettua jotain virtaa La Sagradassa käynnistä. Jatkoin kuljeskelua siellä kirkossa, La Pederassa ja Park Güellissä vielä matkan jälkeisinä öinä unissani ja sellaista ei yleensä tapahdu.

Päivi Karvinen