Joulun iloa kaikelle kansalle!

Hesari kertoi joulun alla Helsingin Huvilakatu 18 talosta, jossa taloyhtiön asukas oli innostanut naapurit mukaan hauskaan joulupuuhaan. Talosta tehtiin joulukalenteri. Ikkunoihin askarreltiin isot numerot ja jokainen asunto sai omansa, joku jopa kaksi.

Kukaan ei halunnut jättäytyä pois ja numerointi sovittiin niin, että kenenkään poissaolo ei jättänyt numeroikkunan valaisemista hoitumatta.

Ihana idea asukkaiden yhteistoiminnoista, joista olen kirjoittanut jo yli 20 vuotta! Totta kai sitä piti käydä katsomassa ja kuvailemassa. Käytiin Huvilakadulla tyttären kanssa jouluviikolla, koska tämmöinen lämmin hauskuus on mun mielestä parasta mielen valmistelua jouluun.

Ei meinattu ensi löytää kalenteria, kun kadun puolelta ei näkynyt mitään numeroita, mutta ystävälliset asukkaat olivat jättäneet opastuksen sisäpihalle.

Ja sieltähän se löytyi! Käsittämättömän yksinkertainen idea, joka teki hienostokaupunginosan talosta lämminhenkisen. Tulipa samalla tutustuttua tutun kadun toiseen puoleen, jolla en ollut koskaan käynyt.

Tytär ideoi heti, että tuo idea olisi hauska nähdä muuallakin ja pisti minut kuvittelemaan kalenterin siihen taloon, jonka näimme WTC-aukiolla New Yorkissa vuosi sitten. Olisi varmasti tehnyt siitä lasikivitalosta inhimillisemmän.

Pienistä ideoista voi syntyä vaikka mitä. Ja usein homma ei vaadi muuta kuin yhden ihmisen innostumisen samalla tavalla kuin Huvilakadun kalenteritalossa.

Voin kuvitella, kuin kalenteriprojekti on tutustuttanut naapureita keskenään ja luonut yhteishenkeä. Asukastoiminnalla on sellainen vaikutus.

Naapureiden tunteminen luo myös turvallisuuden tunnetta ja asukkaiden yhteistoiminta myös vähentää ilkivaltaa ja järjestyshäiriöitä talossa. Jotain sellaista, mitä ei rahalla saa aikaan. Siksi se on aivan loistavaa toimintaa sen lisäksi että siitä saa usein miten myös hyvän mielen.

Oikein rauhallista, levollista ja myös iloista joulunaikaa kaikille!

Päivi Karvinen