Kerrostaloasumista pitäisi opettaa jo koulussa

 

Huhtikuussa osallistuin Facebookissa haastekuvauskampanjaan. Kuvasin viiden päivän ajan arkeani.

Se oli hyvä haastekamppis. Sain todeta itselleni, että ainakin sen viikon ajan vietin omannäköistä ja itselleni mieluista arkea. Sitä asiaa ei tule helposti hoksanneeksi arjen tohinoissa.

Huhtikuussa pääsin työni puolesta tutustumaan myös monen muun tavallisen ihmisen arkeen asumisen näkökulmasta katsottuna, kun kiersin asiakkaani asukaskokouksia vetämässä Rauma-Joensuu –linjan eteläpuolella. Samalla rundilla olen ollut jo kolmena vuonna.

Tämän vuoden kokoukset ovat olleet ihmeen leppoisia. Ei turhia valituksia juuri mistään. Oma analyysini tilanteesta oli, että asiaan vaikutti olennaisesti maltilliset vuokrankorotukset sekä lämmin ja vähäluminen talvi. Kun tuollaiset perusasiat ovat kunnossa, ei turhista viitsitä valittaa.

Asumisen solmukohdista toki kokouksissa keskusteltiin vilkkaastikin. Asukkaat toivat esiin kerrostaloasumisen ongelmina muun muassa lajittelun ja autojen pysäköinnin.

Kaikki asukkaat eivät ymmärrä, kuinka roskaaminen vaikuttaa kaikkien viihtyisyyteen ja myös kustannuksiin tai että väärin pysäköity auto pihatielle voi olla jopa turvallisuusriski.

Naapurisopukin on välillä koitoksella liiallisen metelöinnin tai lemmikkien huonon hoidon vuoksi.

Kerrostaloasuminen vaikuttaa monella tavalla ihmisten arkeen. Kokouksiin osallistuneita kuunnellessa tuli jälleen kerran mieleen, että asumisen perusasioita pitäisi opettaa jo koulussa. Enää ei voi luottaa siihen, että perusasiat opetettaisiin kotona. Tässäkin asiassa uusavuttomuus periytyy.

Jos olisi aikaa pähkiä tuota asiaa enemmänkin, voisi asumisen perusopetuksesta kehittää koulutuskonseptin, jolle saisi varmasti joltain taholta projektirahaakin.

Itselläni on kädet niin täynnä töitä, etten tuohon hommaan repeä, mutta jos joku innostuu, niin käyttäköön tätä ideaa vapaasti hyväksi.

Päivi Karvinen