Kohtuullinen vuokra vie max 25 % tuloista

Kuningaskuluttajassa perättiin tänään (25.2.2016 Kuningaskuluttaja) sitä, että jollakulla pitäisi olla rotia sanoa, mikä on kohtuullinen vuokrataso.

Vielä 90-luvulla asia määriteltiin selkeästi siten, että asumisen kulujen kaikissa asumismuodoissa ei saisi viedä käytettävissä olevista tuloista kuin 25 prosenttia. Tänä päivänä mennään Helsingin seudulla kaukana tuosta luvusta.

Taannoinen haastateltavani, A-Kruunun hallituksen puheenjohtaja määritteli vuokratason siten, että pienipalkkainen työntekijä, ihan normaali velvoitteensa hoitava ihminen, voi maksaa vuokraa 10 – 15 euroa neliöltä.

Tuo yläraja tekee kuulemma jo tiukkaa ja lisää myös yhteiskunnan asumistukimenoja melkoisesti.

Suuri osa vapaarahoitteisten vuokra-asuntojen hinnoista Helsingissä on reippaasti yli 15 euroa neliöltä kuukaudessa. Kun asunnoista on pula, voidaan pyytää mitä vaan. Näin se vain on.

Asukkaiden palkan ostovoima ei ole noussut samassa suhteessa vuokrien nousun kanssa, joten nykyinen hintataso on sikälikin todella kohtuuton, jopa lohduton.

Lohduttomaksi asian tekee se, että elämä menee todella pieneksi, jos rahat menevät vain asumiseen. Pistäkääpä omalle kohdalle. Ainakin minä olen viettänyt sellaista elämää nuoruudessani ja nyt näen työni kautta ihmisiä, jotka elävät sellaista kituutusta vielä pitkästi aikuisiällä. Ja he ovat ihan kunnollisia asiansa hoitavia ihmisiä.

Kuningaskuluttajan jutussa kerrottiin, että huoneenvuokralain muutostarvetta ollaan parhaillaan arvioimassa. Josko huoneenvuokralakiin saataisiin jonkinlaista kirjausta siitä, mikä on kohtuullinen vuokra ja vuokrankorotustaso.

Ollaanhan sähkönsiirtoyhtiö Carunankin korotuksia suitsimassa lailla. Kyllä asuminen on samalla tavalla ihmisen perusedellytyksiä ja asuntopulaa voidaan verrata ihan syystä monopoliaseman väärinkäyttöön.

 

 

 

Päivi Karvinen