Komia kirijasto – Sipoosehenki pitääs saara sellaanen

Molin käymäs Äiren tykönä Seinäjoella ja piipahrin samalla kattomas kaupungin uutta kirijastotalua Aalto-keskukses. Kylloli komia pysti niin sisältä ku ulukuaki, morerni mutta silti kotoosa.

Kannattaa käyrä tutustumas, jos lakeuksilla poikkiaa. Son luakiteltu arkkitehtoonisesti merkittäväksi rakennukseksi, enkä kyllä yhtään ihimettele miksi. Se sopii justihin Aaltokeskuksehen, vaikkei sookkaa ittensä Alavarin piirroskynästä lähteny. Uuren pystin on suunnitellu JKMM Arkkitehdit.

Istuksin aikani ikkunaseinän viäres olevilla oranssinpunaasilla keinustooleilla ja ihastelin näkymää Lakeuren Ristille. Sisäpualella mua viähätti se puun ja betonin synkka. Yhtään ei häirinny harmaa betonikatto, ku sitä puuta oli sopivasti ja valakoosta mones paikas.

Seki oli mulle mialuusta, että tila oli kauhian avara ja eri toimintoja ei oltu sirpalootu eri tiloohin, vaan sulas sovus oli kirijaosastot musiikkipaikkojen ja kahavilan kans. Siälä voi muuten syärä kunnon ruakaaki, jos näläkä yllättää. Ja tietysti siälä oli tietsikkajutut viimmeesen päälle.

Siitä moon aina tykänny pohojalaasis, notta monikaan niistä ei oo huanolla tavalla kateellisia. Se kateus vaan ilimenöö sillä tavalla, että teherähän ittelle vähän komiampaa ku krannis. Ne kun tietää, että tottakai kaikki on maharollista, kuvvaan taharotahan itte asiaa tarpeheksi palijon ja ollahan valamihia tekemähän häjyn palijon hommia.

Ei se ihime oo, notta pohojalaisis on muuta Suamea enämpi yrittäjiä. Moon sitä mieltä, että son justihin kiinni tuasta oikiasta näkökulumasta tuahon kateutehen.

Toivoosin meille Sipoosehenki samallaasta näkökulumaa, jotta saataasihin meilleki vähän äksöniä tähän kuntakehityksehen. Kirijaston vois muuten pistää jokivartehen ja samalla tavalla ison klasiseinän aukenemahan vanahalle kirkolle päin.

Eikä sen tarttis olla Seinäjoen kirijastoa isompi, mutta pyyrettääs vaikka Miina Äkkijyrkältä taireteoksia, kun son lehemänsäki antanu meirän iloksi kylän raitille. Miina pitääs taatusti hualen myös julukisuutta tuavista performanssiistaki. Jotakihan täytyy teherä aina vähän toisella tavalla ja mialuusti paremmin ku muut.

Päivi Karvinen