Koti – moitteettomasta käytöksestä vapaa paikka
Kuuntelin taannoin filosofi Pekka Himasta järjestämässäni asumisoikeusseminaarissa. Minua viehätti hänen ajatuksensa siitä, että kodin pitäisi olla paikka, jossa aika ei mene roolien ylläpitämiseen, vaan sen pitäisi olla moitteettomasta oleskelusta vapaa paikka.
Suurin osa ajastamme menee siihen, että joudumme käyttäytymään korrektisti. Vastakohtana tuolle tilalle Himanen nosti esiin mahdollisuuden hengittää vapaasti.
Moitteettoman käytöksen tilaa filosofi johdatti meitä kuulijoita miettimään kaupassa käynnin kautta.
Ajattele kuinka esimerkiksi lihatiskillä käydessäsi mietit, että pitää muistaa ottaa vuoronumero ja olla skarppina, että reagoi omalla vuorollaan. Jos mokaa jossain kohdassa, niin häpeäntunne valtaa mielen. Semmoinen tämä meidän kulttuurimme on.
Elämä on täynnä pieniä käyttäytymiskaavoja, joiden noudattaminen suomalaisen häpeäkulttuurin keskellä on jatkuvaa kilvoittelua moitteettomasta käytöksestä. Tästä syystä Himanen kaipaa kotia avuksi siihen, että ihmisellä olisi edes joku paikka, missä ei tarvitse suorittaa mitään.
Allekirjoitan tuon asian täysin. Ainahan näin ei ole ja silloin kun kotikin on ollut moitteettoman käytöksen aluetta, on ollut raskasta elää. Tuohon vapaan hengittämisen tilaan pitää minunkin mielestäni pyrkiä aina keinolla millä hyvänsä.
Ongelmalliseksi tuon asian tietysti tekee se, että kotona asuu monesti ihmisiä, joilla on kovin erilaiset käsitykset siitä, mitä tuo moitteettomasta käytöksestä vapaa oleminen on. Siitähän ne ristiriidat yleensä syntyvät.
Erityisen hyvänä pidin Himanen ajatusta kodin merkityksestä lapsille. Hän herätteli meitä miettimään, miten voimme luoda heille pohjan arvokkaalle elämälle. Siitä saattaisi löytyä myös se keino, jolla kotiin saadaan moitteettomasta oleskelusta vapaa tila, joka tyydyttää kodin kaikkia asujia.
– Kodin pitäisi olla arvostuksen tila, ”vittuiluvapaa vyöhyke”, jossa ihmisen kätkössä oleva arvo pääsee täysissä mitoissa esiin, totesi Himanen.
Olen täsmälleen samaa mieltä, vaikka inhoankin alatyylistä ilmaisua. Itse pidän kaikkein tärkeimpänä asiana hyvän ilmapiirin luomisessa sitä, että emme jatkuvasti nosta esiin toistemme huonoja puolia, vaan kannustamme niitä hyviä puolia nousemaan loistoonsa.
Päivi Karvinen