Maallisten majojen ennakoivasta kunnossapidosta

Olen vuoden sisällä testannut kuntoni kunnolla. Keski-ikä alkoi mietityttää, että missä kunnossa tämä maallinen majani oikein on. Vuosi sitten havahduin siihen, että väsymys painaa luvattoman paljon.

Lääkäri kertoi nyt verikokeiden tulokset erinomaisiksi. Samaa kertoi kesällä tehty lihaskunnon ja aerobisen kunnon testaus, ikäluokan keskiarvoa parempi. Olin tietysti tyytyväinen, sillä vuosi sitten tehty alkutestaus ei osoittanut ollenkaan samoja tuloksia.

Terveellinen, muttei silti fanaattisen terveysintoileva elämä on näköjään tuottanut tulosta. Se on toki vaatinut ajallista ja myös taloudellista panostusta muun muassa liikuntaan, mutta ennen kaikkea se on vaatinut asenteen muokkaamista siten, että tämän homman teen omaksi parhaakseni, eikä siitä kannata tinkiä. Tavoitteeni on jatkaa tällä tiellä.

Hämmennyin taannoin, kun eräs tuttavani totesi ihmeissään minulle, että miksi käyn jopa verikokeissa, eikö lekurille mennä silloin kun ollaan kipeitä.

Ehkä noin ajattelee perusterve ihminen, mutta omaa, ennakoivaan toimintaan tähtäävää ajatteluani on muokannut varmasti lapsena koettu synnynnäinen vaiva, jonka takia sain ravata sairaalassa vähän väliä. Tiedän, ettei terveys ole itsestään selvä asia.

Nyt saattaa tuntua kaukaa haetulta hypätä tästä asiasta asumiseen, mutta minun mielestäni näin ei ole. Asunnon ja asuintalon kunnossapidossa on erittäin paljon yhteneväisyyksiä kehon hyvinvointiin.

Jos asuntoa ei siivoa säännöllisesti, joutuu käyttämään rankkoja, materiaaleja pilaavia aineita puhtaanapitoon. Siivoamattomuus näkyy myös huonona ja epäterveellisenä sisäilmana.

Jos normaalin asumisen kulumia ei korjaa sitä mukaa kuin niitä tulee, asunto on jonkin ajan päästä repsahtaneen näköinen ja epäviihtyisä.

Asuinkiinteistöön pätee aivan samat jutut. Silti yllättävän moni ihminen ajattelee asuintalonsa kunnossapidosta samalla tavalla kuin tuttavani terveysasioistaan. Korjaushommiin ryhdytään vasta sitten, kun on jotain kunnolla vialla.

Se vasta kallista kunnossapitoa onkin, varsinkin jos joutuu ottamaan remontteja varten lainaa. Siksi aivan samalla tavalla kuin kehon ja mielen hyvinvointiin on tarpeen säästää rahaa esimerkiksi virkistäviä matkoja varten, on syytä ennakoiden kerätä rahaa talon remppoja varten.

Jos maallisista majoistaan ei pidä huolta ennakoiden, saattaa loppu tulla nopeasti kummallekin. Joku saattaa nyt miettiä, että mitä väliä, loppuhan saattaa tulla nopeasti muutenkin. Onnettomuuksia kun sattuu niin ihmisille kuin taloillekin.

Se on totta, mutta ainakin itse olen ajatellut nauttivani olostani molemmissa majoissani laadusta nauttien niin pitkään kuin sitä nyt sitten kestää.

Päivi Karvinen