Mihin uskoisi energia-asioissa?

Astianpesukone teki laupeuden ja oli pakko kutsua korjaaja paikalle. Hän pisti koneen kuntoon ja siinä samalla minä tietysti hyödynsin tehokkaana toimittajana hänen ammattitaitoaan kyselemällä kaikenlaista.

Nuorimies kertoi, että viimeisten kolmen vuoden aikana kodinkoneiden korjaaminen on vähentynyt. Ihmiset arvioituttavat korjaajalla vakuutusyhtiötä varten korjauksen hinnan ja yhä useammin päätyvät siihen, että hankitaan uusi.

Koneet maksavat nykyään vähän, eivätkä ihmiset ole halukkaita satsaamaan laatuun. Käytetyille koneillekaan ei ole markkinoita, vaikka ne saisi pienelläkin korjauksella toimintakuntoisiksi.

Astianpesukoneen hinta pitäisi korjaajan mukaan olla vähintään 700 euroa, jotta se jotain kestäisi. Laatumerkeissäkin kuulemma on nykyään yhä enemmän susikappaleita.

Sitten kuulin, jotain tosi mielenkiintoista energiansäästökoneista. Niissä on kuulemma käytetty niin monimutkaista tekniikkaa, että ne hajoavat helpommin kuin enemmän energiaa kuluttavat, mutta simppelimmät koneet.

Korjaajan mielestä energiatehokkuudesta on tullut pelkkä markkinointikikka. Mielenkiintoinen asia, jota täytyy alkaa selvittää.

Päivi Karvinen