Miksi Pisaraan? Miksei asuntoihin?

Hallitus etsii mahdollisuutta käyttää Asuntorahaston rahaa Pisarata-hankkeeseen. Herättää ihmetystä, miksei tileillä makaavaa rahaa käytetä uusien asuntojen tuotannon tukemiseen?

Todennäköinen syy kävi ilmi 10.11.2015 Helsingissä kohtuuhintaisen vuokra-asumisen puolesta töitä tekevän KOVA ry:n seminaarissa. Valtiovarainministeriön edustaja totesi, että pitää kyseenalaistaa se, kuinka paljon valtion tukemaa asuntotuotantoa ylipäänsä tarvitaan.

Toki pitää aina asiat kyseenalaistaa, mutta olemassa olevan tilanteen valossa näyttäytyy todella omituiselta se, että valtio ei olisi tukemassa asuntotuotantoa juuri nyt.

Kaikki tietävät, että asuntopula on aiheuttanut kohtuuttoman korkeat asumiskulut erityisesti pääkaupunkiseudulla ja erityisesti pieni- tai keskipalkkaista työtä tekeville, nuorille perheille, opiskelijoille ja eläkeläisille.

Asuntopula vaikuttaa merkittävästi myös elinkeinoelämän pyörien pyörimiseen. Ne ihmiset, joita tarvittaisiin töihin sinne missä työtä on, eivät löydä asuntoa kohtuuhinnalla palkkatasoon nähden.

Olen joskus kuullut perusteluina, että asuntotuotannon laaja tukeminen olisi valtiolle riski.

Kyseenalaistan tuon näkemyksen asuntokysynnän kautta. Pääkaupunkisedulla ja muutamassa kasvukeskuksessa on todella suuri asuntojen kysyntä työpaikkojen lähellä, eikä ole näköpiirissä sellaista tilannetta, että kysyntä laantuisi.

Kaupungistuminen jatkuu kaikkien mittareiden mukaan todella voimakkaasti. Ihmiset hakeutuvat kaupunkeihin työn lisäksi parempien palveluiden vuoksi.

Ei siis ole näkyvissä vuosikymmeniin sellaista tilannetta, että valtiolle koituisi suurta riskiä tukea asuntotuotantoa ainakaan näillä ison kysynnän alueilla. Asuntoihin saataisiin taatusti maksavia asukkaita, jotta omistajayhtiöt pysyvät kannattavina.

Ja kun valtion tukemassa tuotannossa vuokrataso on säädelty, ei valtion tarvitsisi myöskään toisesta pussista maksaa niin paljoa asumistukea, joka vapaarahoitteisissa asunnoissa valuu osittain omistajan kukkaroon.

Onko poliittinen tahtotila nyt se, että valtion tukema asuntotuotanto ajetaan alas tai kohdistetaan vain kaikkien pienituloisimmille?

Toivottavasti ei, sillä se syö vuokra-asumisen imagoa, joka on vuosikymmenien työn kautta saatu nostettua lähes samalle viivalle omistusasumisen kanssa. Mutta ennen kaikkea valtion tukemaa asuntotuotantoa tarvitaan asumiskustannusten kohtuullistamiseksi.

Tuotanto voisi toki olla kohtuuhintaista ilman valtion tukea ja säätelyäkin, mutta sellaisista uudishankkeista ei ikävä kyllä ole järin montaa esimerkkiä.

Päivi Karvinen

Kuvassa oleva talo on hyvä esimerkki valtion tukemasta asuntotuotannosta. VAV-Asunnot Oy rakennutti Vantaan asuntomessuille ekologisesti toteutetun vuokratalon. Hanke on modernin asuntotuotannon kärkeä.