Mitä peliä SAK pelaa?

Kävin eilen Teuvo Auran 100-vuotisjuhlaseminaarissa. Lyhyesti sanottuna tuo pallosalamaksi mainittu entinen Helsingin kaupungin ylipormestari ja valtakunnan poliitikko taisi olla aikoinaan melkoisen aikaansaava tekijä, joka vaikutti myös asuntosektorilla. Minulle jäi kuitenkin parhaiten mieleen se, että häntä kuvattiin ihmisjohtajaksi, sovittelijaksi ja vahvaksi aatteen mieheksi.

Voi kuinka kaipaankaan tämän päivän politiikkaan ja yritystoimintaan samanlaisia tekijöitä. Ikävä kyllä taitaa monella toimijalla on nykyään tärkeämpää se, että näyttää bisnesmaailmassa hyvältä sen sijaan, että antaisi sosiaalisen aatteen palon ohjata toimintaa.

Hyvältä näyttämisestä tuli mieleen SAK:n ja STTK:n kasvupoliittinen ohjelma, joka julkistettiin tällä viikolla. Siellä on paljon paatoksellista asiaa myös siitä kuinka kohtuuhintaista asuntotuotantoa pitäisi saada liikkeelle nopeasti. Tavallaan syytetään monia tahoja vastuuttomuudesta, mutta ei katsota selvästikään omaan peiliin.

SAK:laiset liitot ovat isoina omistajina muun muassa VVO:ssa. Jos SAK haluaisi toimia sillä periaatteella, jonka takia se on ollut vuonna 1969 VVO:ta perustamassa, se ei syyttelisi muita, vaan ottaisi vastuun ja ohjaisi VVO:ta rakennuttamaan kohtuuhintaisia vuokra-asuntoja.

Miksikö se ei tee sitä? Siksi, että SAK tarvitsee hupenevien jäsenmaksujensa korvikkeeksi VVO:n tekemää jakokelpoista tulosta. Asukkaan kannalta kohtuuhintaiset asunnot rakennutetaan valtion tuella ja lainoituksella, ne talot pitää ylläpitää omakustannusperiaatteella ja ne ovat voitonjakorajoitteisia. Siksi nyky-VVO ei juuri tee niitä enää.

Käännetäänpä asia toisinpäin. Jos SAK panostaisi ja todella saisi aikaan uusia kohtuuhintaisia asuntoja jäsenistölleen, huomaisivatko potentiaaliset jäsenet, että SAK:sta on ihan oikeasti heille jotain hyötyä? Kääntyisikö jäsenmäärä kasvuun, eikä SAK:n tarvitsisi enää huudella VVO:n voittojen perään? Jos VVO:n kautta tätä asiaa ei saa hoidettua, niin kannattiko perustaa uusi VVO – Valtakunnallinen vuokratalo-osuuskunta?

Voisi muuten joku fiksu laskea senkin, kuinka paljon SAK:n jäsenistölle olisi taloudellisesti kannattavampaa jos heidän edunvalvojansa taistelisi kohtuullisten asumiskulujen puolesta muutaman sentin palkankorotusten sijaan.

Muistutuksena vaan todettakoon, että tällä viikolla uutisoitiin myös, että vuokrat tulevat nousemaan tänä vuonna noin 3,5 %. Se johtuu vain siitä, että vuokra-asuntoja on liian vähän kysyntään nähden.

Päivi Karvinen