Moraalinen ristiriita vihdoin tunnustettu

Moraalinen ristiriita vihdoin tunnustettu

Olin tällä viikolla ministereiden Kiuru ja Niinistö järjestämässä toimittajatapaamisessa. Pääsin kysymään asuntoministeriltä, mitä hallitus aikoo tehdä vanhojen vuokra- ja asumisoikeusasuntojen lainoille, jotka tulevat asukkaille todella kalliiksi. Lainajärjestelmään on sisäänrakennettu maksuautomaatti, jolla kerätään koko ajan rahaa valtiolle.

Olin aivan ällikällä lyöty, kun ensimmäistä kertaa kuulin ministerin myöntävän, että valtio todellakin lypsää vuokra- ja asumisoikeusasukkailta rahaa yleisiin tarpeisiin. Näin ministeri totesi:

– Käytännössä niillä vuokrilla, joita ihmiset maksavat, maksetaan myös moottoriteitä tai syöpähoitoja tai pääministerin kanslian menoja. Tämä on iso juttu ja pointti on sinä, että kuinka kauan me voimme pitää moraalisesti oikeutettuna, että sieltä jatkuvasti lypsetään.

Olen tehnyt töitä seitsemän asuntoministerin aikana ja Kiuru on todellakin ensimmäinen, joka myöntää tämän tajuttoman epäoikeudenmukaisuuden, josta kärsivät pienimmät tulonsaajat. Ilokseni kuulin Kiurun kertovan myös tämän asian:

– Esitys on, että tämä oikeasti nostetaan päivänvaloon ja tehdään suunnitelma siitä, millä aikataululla tästä lypsävästä lehmästä luovutaan.

Mutta jälleen asot jäävät rannalle!

Mutta vaikka tuo huutava vääryys koskee myös asumisoikeusasuntoja, Kiuru ei vielä tässä vaiheessa luvannut huojennusten koskevan asoja. Eli asumisoikeusasukkaat joutuvat yhä edelleen toimimaan lypsylehminä valtiolle.

Syy tähän löytyy varmastikin valtiovarainministeriöstä, jossa suhtaudutaan asumisoikeusasukkaisiin paremman maksuluokan vuokralaisina, joita ei tarvitse tukea. Ministeri kuitenkin vastasi näin:

– Asumisoikeusjärjestelmässä tarvitaan enemmän läpinäkyvyyttä ja oikeudenmukaisuutta, mutta en osaa vielä vastata, mitä siihen pitäisi tehdä. Mitään kirjauksia ei ole tehty.  Jossakin vaiheessa, jos itse jatkan näissä tehtävissä, aion puuttua näihin asoasukkaidenkin asioihin.

Päivi Karvinen