Muistutus poliittisesta historiasta?

 

Heti kärkeen sanon, että en ole väkivaltaisen toiminnan kannalla missään olosuhteissa, en lasten kasvatuksessa enkä yhteiskunnallisessa toiminnassa. En siis tällä kirjoituksella kannata Tampereen mellakoita itsenäisyyspäivänä.

Olen niistä huolissani, sillä olen jo kauan sitten sanonut ääneen, että tuloerojen kasvu ja kansan jakautuminen hyvin ja heikosti toimeentuleviin on ennenkin maamme historiassa tuottanut tuhoisaa jälkeä.

Tuloerojen kasvua on perusteltu sillä, että se tuo kaikille hyvää. Varmasti niinkin, mutta kolikon toinen puoli on, että myös vertailupinta kasvaa.

Ihmiset vertailevat aina omaa tilannettaan toisiin ja inhimillinen piirre meissä vaikuttaa siten, että vaikka omakin tilanteemme paranee, se näyttää huonommalta, kun sitä vertaa kanssakulkijaan, joka pinkaisee kauas edelle.

Yritystoiminnan kehittämisessä puhutaan aina hiljaisten signaalien havaitsemisesta ja käyttämisestä oman liiketoiminnan eduksi.

Tampereen mellakoihin johtaneet hiljaiset signaalit ovat olleet nähtävissä jo pitkään. Nyt ne signaalit eivät ole enää hiljaisia, ikävä kyllä.

Päivi Karvinen