Olet sitä mitä enimmäkseen ajattelet

 

Tuo otsikon ajatus ei ole omani, vaan Aki Riihilahden, jota kävin taannoin haastattelemassa. On olemassa energisoivia ihmisiä ja Aki on ihan ehdottomasti yksi heistä.

Entiselle jalkapalloilijalle oli ilo haastatella toista entistä jalkapalloilijaa. Jälkimmäisen ura jalkapalloilijana on toki tunnetumpi. 🙂

Olen Akin kanssa ehdottomasti samaa mieltä, että ajatuksilla on suuri voima elämässämme. Ja mitä vanhemmaksi tulemme, sitä suurempi merkitys niillä on.

Kehon voimien heikkeneminen luo mahdollisuuden ajatella toisella tavalla, muuttaa totuttuja tapoja.

Aloitin eilen lokakuun lihattomuuden monen muun suomalaisen tavoin. Minäkin innostuin Rikun ja Tunnan haasteesta katsottuani Foodinc –dokkarin ja poikien keskusteluohjelman sen jälkeen.

Kaikki lähtee ajatuksesta, että minulla on yksilönä mahdollisuus vaikuttaa vähintäänkin omaan elämääni. Mitäpä en tekisi voidakseni hyvin ja jos sen seurauksena vaikutan pisaran tavoin laajempaan hyvinvointiin, niin sehän on mukava lisäsiunaus.

Akin mielestä olemme heittäneet vaikuttamisen ja vastuunkannon pallon jollekin muulle kuvitellen, että joku hoitaa asioitamme puolestamme. Ihmiset valittavat nykyään tosi paljon, vaikka meillä on perusasiat todella hyvin, kuten jokainen talous-, sosiaali- tai sotahistoriaa tunteva tietää.

Sorrun valittamiseen joskus itsekin, kuten varmasti jokainen joskus. En yritä väen väkisin kääntää silloin mieltäni positiiviselle vaihteelle, vaan mietin, mikä on oikea syy siihen, että valitan.

Yleensä syy löytyy jollain lailla elämäntapaan liittyvästä asiasta. Ei se minun kohdallani yleensä sen ihmeellisempää ole. Ja jos on, niin ratkaisukeskeiseen terapiaan uskovana yritän poistaa syyn, niin että positiivisille ajatuksille löytyy taas tilaa.

Joskus on pitänyt tehdä radikaalejakin muutoksia elämässä, mutta se on kannattanut. En viitsi tuhlata elämääni negatiivisiin ajatuksiin. Se on melkoista ajan ja kapasiteetin hukkaa.

Uskon siis oman ajattelun voimaan erittäin paljon, mutta niin uskon myös toisista ihmisistä saatavaan energiaan. Akin tapaaminen sai minut ajattelemaan paljon oman toimintani vaikutusta lähipiiriin.

Haluaisin antaa edes jossain määrin kanssakulkijoilleni energiaa samalla tavalla kuin Aki antoi sekä minulle että kuvarina juttukeikalla olleelle Jarille. Kiitos Aki!

Päivi Karvinen

Kuva: Jari Härkönen