Poliittinen pistepeli lisää kustannuksia?

Tänään kuuntelin KOVA:n seminaarissa asiaa asukasvalinnasta ja määräaikaisista vuokrasopimuksista. Nyt on tekeillä muutos, että valtion tukemissa ARA-asunnoissa vuokrasopimukset tehtäisiin jatkossa määräaikaisiksi ja asukkaille otettaisiin tulorajat takaisin.

Tämän vuoden alussa YM:n raportissa todettiin, että ARA-asunnoissa asuu vain 6 prosenttia oikeasti ns. ylituloisia, eikä sen vuoksi kannata tehdä muutoksia käytäntöihin.

Tänään kuulin Ympäristöministeriön erityisasiantuntija Tuula Tiaisen esityksestä saman asian. Samoin kuulin, että viimeisen kymmenen vuoden aikana asukkaiden keskimääräiset tulot ARA-asunnoissa ovat jopa madaltuneet.

Tästä huolimatta esitystä viedään eteenpäin kuin käärmettä pyssyyn! Herää kysymys, että onko kyseessä vain poliittinen pistepeli vai mistä on kyse?

En malttanut olla kommentoimatta tilaisuudessa, että miksi ihmeessä tätä uudistuta tehdään, vaikka kaikki tosiasiat puhuvat sen puolesta, ettei muutoksesta ole mitään hyötyä. Sain taputukset, kiitos niistä, taisin puhua monen suulla.

Toimitusjohtaja Seppo Kallio Espoon Asunnot Oy:stä puolestaan kertoi meille, kuinka muutos aiheuttaisi yhtiölle melkoisesti ylimääräistä työtä ja kustannuksia sekä heikentäisi asukkaiden asumisen laatua ja turvallisuutta. Kallio kertoi kuvaavasti, että heidän varmaankin pitäisi muuttaa jatkossa mainoslauseensa tyyliin: Turvallinen vuokra-asunto ellei toimeentulosi parane!

Myös tutkija Matti Kortteinen varoitteli esityksessään kaikista niistä välillisistä kuluista, joita muutos saisi aikaan.

Mutta kuultiin myös sitten valtiovarainministeriön kommenttipuheenvuoro. Finanssineuvos Mika Kuismanen kertoi, kuinka VM:ssä nähdään asia toisin. Ylituloiset pitää saada pois ARA-asunnoista ja yksi syykin tuli selväksi. Isot yhtiöt kuten VVO ja SATO rahastavat ylivuokralla ja keräävät tuottoja valtion tukeman asuntotuotannon avulla.

Anne Viita Vuokralaisista onneksi vastasi topakasti kommentissaan Kuismaselle, että sosiaalisen

asuntotuotannon tulorajoja ei pitäisi määritellä asuntosijoittajien tulomuodostuksen mukaan.  Ja että pahimmillaan tämä kehitys voi johtaa meidät jälleen siihen tilanteeseen, että vuokra-asukkaat ovat niitä toisen luokan kansalaisia.

Viita nosti esiin myös hyvän kysymyksen. Onko tällä muutoksella tarkoitus lopettaa valtion ne tukijärjestelmät, jotka on tarkoitettu oikeasti kohtuuhintaisen asuntotuotannon tuottamiseksi?

Toivottavasti järki voittaa tässä asiassa, totesi seminaarin viimeinen puhuja asuntoasiainpäällikkö Ari Juhanila Lahdesta. Samaa toivon minä!

Päivi Karvinen