Suomi nousuun yhteisöllisyyden avulla

Väite 1: Suomi ei nouse talouden taantumasta viennin tai kulutuksen kasvun, työajan lisäämisen tai hyvinvointivaltion menojen jatkuvien leikkauksien avulla.

Väite 2: Suomi nousee vain sitä kautta, että sen jäsenet eli me kaikki suomalaiset voimme paremmin, iloitsemme elämästä, arvostamme toisiamme ja voimme toteuttaa itseämme. Taloudellinen kasvu on sitten tuon kaiken seurausta eli mukava lisäsiunaus. Ja mikä parasta, vaikkei hommasta innostuisi laaja joukko, niin omalla toiminnalla voi saada oman lähipiirinsä kukoistamaan ja elämään rikasta elämää.

Jos kuvittelit, että puhe yhteisöllisyydestä on vain kukkahattuhemmojen löysien huulien höpinää, niin pysähdy ihmeessä miettimään tarkemmin yhteiskuntamme tilaa.

Yksinäisyys lisääntyy yhdenhengen kotitalouksien lisääntymisen tahtiin. Nuorten mielenterveysongelmat ovat räjähtäneet käsiin samassa suhteessa vanhempien lisääntyneen työstressin takia. Vanhusten hoito on käsittämättömän huonolla tolalla.

Kaikki tämä aiheuttaa jo nyt kallista laskua meille veronmaksajille puhumattakaan yksittäisten ihmisten hädästä eli yhteiskuntamme aivan huutaa avukseen yhteisöllisyyttä.

Toisinkin voisi olla. Mutta jos nyt ajattelet, että yhteisöllisyys hoituisi vain yhteiskunnan toimien kautta, niin älä unta näe. Kaikki mikä luo yhteisöllisyyttä, lähtee tavallisten ihmisten toiminnasta.

Mutta juuri siksi yksittäisen talon asukkaat voivat luoda omaan taloon hyvän ja turvallisen asuinympäristön riippumatta siitä, miten muu yhteiskunta toimii.

Jos kiinnostuit aiheesta, lue koko artikkeli, jonka kirjoitin Asokoti-lehteen: Suomi nousuun yhteisöllisyyden avulla

Voikaa ihmiset hyvin yhdessä!

Päivi Karvinen