Tilantarpeesta

Tein artikkelin minimikodeista. Tampereella on arkkitehtuurinlaitoksella tutkittu asiaa ja oppilastyönä on syntynyt hyviä malleja siitä, kuinka samaa tilaa voidaan käyttää tehokkaammin useampiin toimintoihin. Vähän samalla idealla kuin entisaikojen tuvat toimivat ruoan valmistuksen, työn tekemisen, säilytyksen, vapaa-ajan ja nukkumisen tiloina.

Tavoitteena ei ole ollut luoda ahtaita asuntoja vaan miettiä, miten pienestä tilasta saataisiin monikäyttöisempi. Kannatan ideaa.

Nytkin teen töitä tilassa, joka muuttuu tarvittaessa telkkari-, jumppa- tai makuutilaksi. Olohuoneeseenkaan en ole koskaan halunnut perinteistä sohvapöytää, jotta lattiatilaa olisi tarpeeksi niin leikeille kuin jumpalle tai venyttelyllekin.

Aikoinaan käytin keittiötä puutyöverstaana, kun ei ollut muuta tilaa niille hommille. Siellä syntyi muun muassa tarpeeksi suuri keittiönpöytä Hesarin lukemista varten. Vaatihan se vähän pölyjen pyyhkimistä jälkeenpäin ja valmisruokien syömistä viikon verran, mutta lopputulokseen olin tyytyväinen.

Miksi asunnossa pitäisi ollakaan vain tiukasti yhteen toimintaan rajattuja huoneita? Näin kuitenkin monissa suomalaisissa kodeissa on ja kun tilaa saadaan yhä enemmän, niin ei ole edes tarvetta miettiä tällaisia asioita.

Silti miettimällä tilankäyttöä syvemmin, voisi asumiseltaan saada enemmän ja jopa vähemmällä rahalla tai tavaramäärällä.

Pienessä mittakaavassa sitä voi tehdä ja tottakai moni tekeekin omassa kodissaan, mutta vielä ollaan kaukana siitä, että uusien asuntojen rakentamisessa otettaisiin nämä asiat laajemmassa mittakaavassa huomioon ja tehtäisiin asunnoista muunneltavampia. Toivon, että joskus vielä päästään siihen. Asumisella on suuri merkitys ihmisen elämässä.

Minimikotiajatus palvelee hyvin tämän päivän tarpeita, kun ruokakunnat pienenevät, energiaa pitäisi säästää ja ihmisten elämäntyyli kaupunkilaistuu. Silti niistä ideoista saa hyviä ratkaisumalleja myös isompiin asuntoihin. Niitäkin toki tarvitaan. Sen varmasti allekirjoittaa ainakin jokainen uusperheellinen;)

TTY:n minimikoteihin voi tutustua tarkemmin osoitteessa minimikoti.fi. Kannattaa tutustua ihan jo pelkästään oman asumisen kehittämisen kannalta. Työt antavat ajatuksia myös teille, joita kiinnostaa tämän päivän elämän ilmiöt laajemminkin.

Artikkelini aiheesta julkaistaan lähiviikkoina Rakennuslehdessä.

Päivi Karvinen