Toimeentulotuki = asumistuki

Osmo Soininvaaran asumisen tukia koskevassa raportissa tuodaan Hesarin artikkelin mukaan (Raportti: Asumisen tuki nostaa vuokria tuhoisasti), ettei Kelan maksama asumistuki nosta vuokria Helsingissä juuri lainkaan. Sen sijaan toimeentulotuki nostaa ja tuhoisasti lehden välittämän Soininvaaran sitaatin mukaan  nostaakin.

Jos tämä on kaunis exit siitä väittelystä, nostaako asumistuki vuokria, se on ihan hyvä lopputulos!

Toimeentulotuki on ollut jo jonkin aikaa asumistuen virallinen jatke. Kaikki sen ovat tienneet ja toivon mukaan Soininvaaran raportti nostaa kissan nyt pöydälle ja asiaan saadaan tavalla tai toisella korjaus.

– Yhä vain korkeampien vuokrien maksaminen toimeentulotuen kautta kokonaan on ollut ilmiselvä virhe, toteaa Soininvaara Hesarin artikkelissa.

Niinpä.

Eduskunnan tarkastusvaliokunnan raportissa tuotiin taannoin esiin selkeästi, että ainoa keino pitää asumisen hinta kurissa, on tuottaa riittävästi asuntoja.

Niinpä.

Kun olen tällainen ARA-tuotannon puolestapuhuja, en malta olla muistuttamatta vuokraeroista tässäkään tekstissä. Tilastokeskuksen tietojen mukaan Hesassa varaarahoitteisten vuokra-asuntojen vuokrat ovat keskimäärin 21 euroa neliöltä kuukaudessa, kun ARA-tuotannossa ne ovat 13 euroa. Aika selkeitä lukuja, joita vastaan on paha äpittää suuntaan jos toiseen.

Tosin Hesarin jutun mukaan Kelan vuokrakatto ylittyi myös isolla osaa ARA-asunnoissa asuvilta eli nuo ARA-asuntojen vuokratkin ovat liian korkeat aika monelle pienituloiselle. Siitä olisi mielenkiintoista saada lisätietoa.

ARA-asuntojen tuottaminen ei ole kauheasti houkuttanut tuottajia viime vuosina, eikä ihme. Sekin järjestelmä kaipaisi kunnon remonttia. Ehkä siihenkin tarvitaan Soininvaaran kaltaista toimijaa nostamaan kissan pöydälle järjestelmän kaikkien tietämistä ongelmista.

 

 

 

 

Päivi Karvinen