Väärässä olemisen ilo

Eilen kirjoitin blogiini lyhyestä korkotuesta. Totesin, että isot toimijat tuskin innostuvat sen myötä tekemään uusia asuntoja, kun se on valtion tukemaa toimintaa. VVO ja SATO kun ovat sijoitusyhtiöitä nykyisellään.

Mikä ilo olikaan todeta tänään, että väärin arvioin! VVO ilmoittaa olevansa aiheesta kiinnostunut. Loistavaa! Lue lisää VVO:n sivulta ajankohtaisista (jostain syystä linkkimekanismini ei nyt toiminut).

Ja onnitella pitää myös ARAn ylijohtaja Hannu Rossilahtea, joka on kyennyt selvitysmiehenä luomaan sellaisen esityksen, että se kiinnostaa isojakin toimijoita.

Silti on pakko todeta sama kuin eilisessäkin blogissakin eli että lyhyellä korkotuella ei tehdä asuntoja pienituloisille, sillä vuokrista tulee melko korkeat. Siksi pitäisi ehdottomasti rempata koko tukijärjjestelmä, että valtion tuella tehtäisiin vuokra-asuntoja myös sille suurelle joukolle tavallisia työssäkäyviä ihmisiä, joilla ei ole varaa satsata asumiseensa määräänsä enempää.

VVO:ta todennäköisesti kiinnostaa tässä mallissa se, että 10 vuoden kuluttua heillä on vapaita asuntoja tuottamassa tulosta samalla tavalla kuin heidän 26 000 muutakin vapaarahoitteista asuntoaan. 10 vuotta on tosi lyhyt aika tässä bisneksessä.

Mutta silti, hyvä, että lyhyt korkotukimalli kiinnostaa, jotta saadaan markkinoille lisää asuntoja. Sitä kautta asumisen hintaakin saadaan kohtuullistettua kaikille.

Päivi Karvinen