Vuokrien kohtuullistamisesta
Turun Sanomat julkaisi lauantaina 2.4. artikkelin, jossa Kelan pääjohtaja Liisa Hyssälä ehdottaa suurten vuokranantajien tulonmuodostuksen kohtuullistamista. Hyssälä toteaa, että tuki tulee vuokranantajalle kuin Manulle illallinen.
Muistui mieleeni takavuosilta erään suuren yhtiön johtajan toteamus toiminnan riskialttiudesta: ”Riittää, kun reskontranhoitajat tulevat töihin, niin firma pysyy pystyssä.”
Kyllä noin riskitöntä tulonmuodostusta on kai varaakin kohtuullistaa. Ja on aivan oikeutettua, että valtio tekisi sen kohtuullistamisen. Valtion tuellahan nuo putiikit ovat omaisuutensa luoneet, vaikka eivät enää ARA-tuotantoa teekään.
Toki suuret toimijat investoivat uusiin asuntoihin ihan kiitettävästi, mutta on erittäin perusteltua kysyä, onko oikein, että ne tekevät vain kalliita vuokra-asuntoja? Onko oikein, että ne voivat pyytää asunnoista korkeaa vuokraa, koska tietävät että asuntopulan alueilla asukkailla ei ole vaihtoehtoja ja valtio maksaa asumistukea tai toimeentulotukea joka tapauksessa?
Turun Sanomien artikkelissa todetaan, että asumistuki- ja toimeentulotukikulut ovat kasvaneet siten, että kansantalous ja veronmaksajat eivät kestä enää nousua.
Yksittäinen pienituloinenhan on jo pitkään kärvistellyt kohtuuttomien vuokrien kanssa. Josko tämmöinen ”hätähuuto” Kelan taholta vihdoin saisi aikaan sen, että isojen vuokranantajien vuokrankorotuksiin saataisiin jokin roti.
Mutta tasapuolisuuden vuoksi on tuotava esiin myös valtion toimet. Valtio on perinyt pienituloisimmilta kansalaisiltaan jo vuosikausia ARA-talojen rahoittamiseen käytetyistä lainoista huomattavasti korkeampia korkoja kuin mitä omistusasujat joutuvat maksamaan ns. vapaarahoitteisista lainoistaan.
Valtio siis rahoittaa yleiskulujaan noilla korkotuloilla. Asian myönsi asuntoministeri Kiuru muutama vuosi sitten häntä haastatellessani.
Olisi kohtuullista, että lainajärjestelmiin saataisiin vihdoin korjausliike, joka vaikuttaisi merkittävästi sekä asukkaiden maksamiin vuokriin että myös siihen, että toimijat innostuisivat tekemään enemmän uusia asuntoja valtion tukemalla lainoituksella.
Nyt valtion toiminta on kaksinaismoralistista, kun toisaalta ollaan huolissaan korkeasta vuokratasosta, mutta itse myös aiheutetaan sitä.
Päivi Karvinen